Datum

28 september 2019 12:15

Accommodatie

Onbekend

Onder slechte weersomstandigheden, die horen bij een derby als deze, werd stipt om 12:15 afgetrapt op het hoofdveld van de wespen. NiTA’s derde-(h)elftal had de eerste helft de wind mee en compleet de regie in handen. Er werden diverse kansen geproduceerd, druk gezet en 100% inzet getoond voor het winnen van elke bal. Dit betaalde zich uit in een verdiende voorsprong met de rust. Er sloop onbedoeld toch wat berusting en daardoor concentratieverlies in het spel van NiTA. Kockengen toonde in de tweede helft veerkracht, waardoor met pijn in ons hart de poldercup na de wedstrijd werd opgehaald in Het Draaipunt. Het duel eindigde in 3-2 (1-2).

Kockengen probeerde in de eerste helft, met name door de harde tegenwind, op te bouwen van achteruit. Zoals eerder benoemd had NiTA dit in de gaten en werd er hoog druk gezet op de helft van Kockengen. Hierdoor was vooral Henry Versteegh genoodzaakt de lange bal op de spitsen te spelen. Helaas belandde deze vaak in de sloot of op veld 2. Wanneer NiTA de bal dan een keer had onderschept, was het verleidelijk de aanvallers meteen diep te sturen en zo gevaar de stichten voor het doel van Kockengen. Deze ballen waren vaak te hard die rustig door de doelman konden worden opgeraapt.

Rond de 20ste minuut stoomde Bram op richting de uitgang van het kunstgrasveld. Het was nog lang geen rust dus besloot hij maar de bal (met links!) voor te trekken. Door de wind draaide de bal via zijn wreef de goeie kant van het doel in. De keeper was kansloos en NiTA kwam zo op een 0-1 voorsprong. Bij Kockengen lukte na het tegendoelpunt helemaal niks meer en NiTA voelde dat op dit moment de score verhoogd moest worden. Dit werd nagelaten. Met een gelukje werd een van de weinige aanvallen van Kockengen direct afgestraft. 1-1. NiTA was het na deze domper even kwijt. De tweede ballen waren nu allemaal voor de buren en duels werden niet meer met 100% overtuiging aangegaan. Kockengen wilde ook niet alles prijsgeven met het oog op eventuele gevaarlijke counters van NiTA. Daardoor werd het opbouwen van achteruit weer klakkeloos gehanteerd.

Na een sein vanuit de verdediging besloot het NiTA-middenveld als collectief te gaan jagen op de Kockenezen. Jayson pikte fel de bal op van een nietsvermoedende verdediger waardoor hij ineens 1-op-1 met de keeper stond. Hij twijfelde geen moment en schoot de bal met overtuiging in de lange hoek. 1-2. Zo ging NiTA tevreden, maar met aanknopingspunten de kleedkamer in.

Toen beide teams na de rust het regenachtige veld betraden, viel direct iets op. Nee, niet dat voor even droog was en dat NiTA nu met wind tegen moest gaan spelen. Nee, het was een scheidsrechterswissel. De arbiter van de eerste helft had verplichtingen, waardoor een andere scheidsrechter, in identiek dezelfde kleding, de tweede helft in goede banen moest gaan leiden. In de 47ste minuut kon hij gelijk aan de bak en besloot hij, na een vermeende handsbal, Kockengen een strafschop toe te kennen. De protesten van Nitaanse kant hadden geen zin en de penalty werd prachtig benut. 2-2. De thee was nauwelijks doorgeslikt of NiTA kon alweer gaan jagen op een nieuwe voorsprong.

De middelen om de wespen te bestrijden leken alleen de eerste helft te zijn gebruikt. Voetballend waren beide teams niet meer in staat er een mooie slotfase van te maken. Het werd ouderwets vechtvoetbal, dat trouwens ook wel zo zijn charmes heeft. Een van de spaarzame mooie aanvallen was effectief. Kockengen gooide ter hoogte van de cornervlag in, waarbij het via combinatiespel de spits bereikte. Met zijn rug naar het doel probeerde hij in een kansrijke positie te komen, om zo op het doel van Tom te vuren. Hierbij werd, leek het, de arm gebruikt. Zonder daarbij stil te staan plofte de bal via de Kockenees in het doel. Er werd door de wespen niet echt met zekerheid gejuicht, aangezien NiTA hevig protesteerde bij scheidsrechter nummer 2. Ook bij dit moment wilde hij van niks weten en wees in het voordeel van Kockengen naar de middencirkel. 3-2.

Onrecht en teleurstelling voerde de boventoon, maar er was nog genoeg tijd over. De laatste 25 minuten werden mensen naar voren geschoven om zo een gelijkmaker te forceren en in ieder geval niet met een nederlaag terug te keren naar NiTAnello. Kockengen zakte ver terug en hanteerde logischerwijs de spelwijze ‘vrouwen en kinderen eerst’. Aanvallen golfde op en neer en Rick kreeg onder andere twee dotten van kansen. Het leek identiek op het spelbeeld van vorige week van de slotfase tegen HMS. Ook vandaag mocht het helaas niet baten. De poldercup is helaas weer onderdeel geworden van de wespen.